Pečení
Na vál,nebo pracovní plochu dáme mouku,trochu odebereme a do zbytku přidáme všechny suché přísady,promícháme dohromady a uprostřed uděláme důlek.Do něj přidáme vejce,rozehřátý vlažný
tuk(nebo změklý) a tekutý med(pokud je zcukernatělý,rozehřejeme ho ve vodní lázni).
Vypracujeme těsto,které necháme přes noc odležet(nebo alespoň pár hodin).
Na pomoučeném vále vykrajujeme tvary a dáme na vymazaný plech ( včelím voskem-to se nejlépe
osvědčilo mě,nebo tukem,můžeme použít i pečící papír).Pečeme na 200 ° C asi 5-8 minut,záleží na
velikosti jednotlivých tvarů,nesmí nám zčernat okraje.Pokud perníčky pečeme příliš dlouho,jsou
pak tvrdé.Po vytažení z trouby ještě horké na plechu potíráme rozšlehaným vajíčkem(pokud chceme
tmavší povrch,přidáme trochu potr.barviva,podle toho jaký chceme odstín).
Sundáme z plechu na rovnou plochu nebo mřížku a necháme vychladnout.Je lepší zdobit perníčky
až druhý den,aby se takzvaně " vydýchali" .
Já si rozdělávám vejce na potírání takto:do misky 3 vajíčka,1 lžičku mouč.cukru,trochu hnědé
a červené potr.barvy a 1 lžičku vody.Vše vyšlehám mixerem na nejnižší rychlost,nechám chvíli
stát a přecedím přes sítko.Pak nechám v lednici a na potírání si odleju do hrníčku vždy kolik potřebuji.
Neskladovat v lednici dlouho,nejlépe spotřebovat druhý den.
Zdobení
Bílková poleva na zdobení : 1 bílek
20 dkg moučkového cukru (dvakrát prosátého)
1 lžička solamylu
pár kapek citronové šťávy
V míse třeme bílek s cukrem přidáme pár kapek citronu a solamyl(třeme opravdu poctivě,nebo ručním mixérem jako to dělám já,jen pozor poleva se nesmí přešlehat).
Poleva nesmí z vařečky stékat ale vláčně odpadávat.Až budete zdobit,na zkoušku si udělejte pár teček třeba na papír a pokud se nestečou dohromady je to OK.Pokud ano,obsah vraťte zpět do mísy a přidejte cukr,zamíchejte a znovu zkuste.
Perníčky zdobím sáčkem(napůl svařené tlačenkové střevo-prodávají v papírnictví nebo drogérii),který naplním polevou,uzavřu gumičkou a špičku ustřihnu podle potřeby.