Všechny ingredience dobře na vále vypracujeme, těsto rozválíme na 3/4cm plást, ze kterého formičkami vykrajujeme různé tvary a poskládáme je trochu od sebe na vymaštěné a pačícím papírem vyložené plechy. Perníčky potřeme vejcem a ve předehřáté troubě upečeme.
Zdobíme je polevou podle naší volby, nebo bílkovou polevou která může být obarvená na různé barvy pomocí jedlého barviva/bretonu.
Tatranské medovníčky
30 dkg moučkového cukru
12 dkg smetol, hera a podobně
3 polévkové lžíce medu
3 vajíčka
1 kávová lžička sody bicarbony
2 lžičky skořice
75 dkg hladké mouky
Příprava:
Vajíčka + hera+mouč. cukr+med rozehřejeme nad párou. Potom přidáme sodu bicarbonu,skořici,mouku a vypracujeme těsto. Vyválíme na 1 cm, vykrajujeme, potíráme vyšlehaným vajíčkem a v předehřáté troubě upečeme. Hned po upečeni ješte můžeme potřít vyšlehaným vajíčkem, aby sa víc leskly. Zdobime bílkovou polevou.
Medovnicky jsou jednoduché , rychlé, dobré a nedá sa na nich nic pokazit.
Jemné a snadné perníčky, které se ihned pečou
500g pšeničné hladké mouky
300g cukru
200g medu
2 lžíce rumu
2 lžíce vody
10g amonia
citronová a pomerančová kůra
100g na sucho opražených a na jemno pomletých oloupaných mandlí
perníkové koření
Příprava:
Med rozpustíme s cukrm a vodou, vlijeme do mouky smíchané s mandlemi. Nakonec přidáme amonium rozpuštěné v rumu.
Vypracujeme tuhé těsto, vyválíme, vykrajujeme různé tvary a hned je upečeme.
Zdobíme podle vkusu a potřeby.
Perníčky od babičky
650 g hl.mouka
250 g moučk. cukr
100 g med
50 g tuku (HERA)
4 vejce
10 g jedlá soda
1 káv.lžička perníkové koření
můžeme přidat kakao aby byly tmavší,poleva pak líp vynikne
POSTUP PŘÍPRAVY
Vypracujeme těsto,vyválíme,vykrájíme tvary a upečeme,po upečení potíráme rozšlehaným vajíčkem hned na plechu.
Vánoční měkké medovníčky
500 g hl. mouky,
120 g cukru,
150 g medu,
100 g másla,
1 prášek do pečiva,
3 hřebíčky,
1/2 kávové lžičky anýzu,
1/2 kávové lžičky nového koření,
1/2 kávové lžičky skořice,
2 celá vejce,
1 vejce na potření
POSTUP PŘÍPRAVY
Do mouky přidáme vejce, umleté a přesáté koření (výborně se hodí půlka sáčku směsi "Koření do perníku"), rozpuštěné máslo s medem, cukr a prášek do pečiva. Nejlepší je, když se těsto udělá večer a až ráno se z něj vykrajují tvary. Figurky potřeme rozšlehaným vejcem a opatrně pečeme na vymaštěném plechu. Upečené zdobíme bílkovou polevou.
Perníčky od Fanynky
28 dkg hladké mouky
17 dkg cukru moučky
7 dkg tekutého chladného medu
2 vejce
1/2 lžičky jedlé sody
skořice, mletý anýz, fenykl, hřebíček – každého na špičku nože ( nebo perník. koření v pytlíku)
Zadělat těsto, nechat ho odležet alespoň tři dny v lednici. Lepší týden,nejlepší tak 3.
Vyválet ne moc tence, vykrájet, péct ve vyhřáté troubě na pečícím papíru. Polít čokoládou a bílou polevou zdobit.Nebo před pečením pomazat rozšlehaným žloutkem s trochou vody a pak zdobit jen bíle.Jsou krášně zlatý. Uskladnit do papírové krabice s 1 krajícem čerstvého chleba nebo rozkrojeným jablíčkem.To vše v igelitovém pytli.Pak brzo krásně zvlhnou a nejsou tvrdý.
Zdroj: Kateřina Bulínová